Om naturläkemedel - vad är naturläkemedel?
Naturläkemedel används vardagligt som benämning på läkemedel vars verksamma beståndsdelar har ett naturligt ursprung. Läkemedel av naturligt ursprung är idag i svensk lagstiftning delade i tre kategorier:
- Växtbaserade läkemedel (VBL)
- Traditionellt växtbaserade läkemedel (TVBL)
- Naturläkemedel (NLM)
Växtbaserade läkemedel består av växtmaterial och naturläkemedel kan bestå av djurdelar, bakteriekultur, mineraler eller salter.

Historia
Historiskt har läkemedel med ursprung från naturen haft en självklar och viktig plats i sjukvården. Många av de läkemedel som idag räknas som konventionella läkemedel har sitt ursprung i naturen.
I en del har den aktiva substansen utvunnits ur naturliga material, i andra fall är det naturliga ursprunget indirekt, då man använder startmaterial från naturen för vidare tillverkning. Till exempel hydrokortison och morfin.
Läkemedel med naturligt ursprung har använts länge inom skolmedicinen och ses idag ofta som konventionella läkemedel, trots att ursprunget är en växt.
Tidigare användes ordet naturläkemedel för alla produkter med naturligt ursprung.
Efter att EU ändrade lagstiftningen under 2006 infördes begreppet växtbaserade läkemedel i EU. Lagändringarna har bland annat påverkat vilka kategorier av läkemedelsprodukter med ursprung från naturen som finns på den svenska marknaden. Ändringarna har också påverkat hur vi benämner produkterna idag, Läkemedelsverket får inte längre godkänna växtbaserade produkter som naturläkemedel.
Krav på naturläkemedel
Enligt Läkemedelsverket får naturläkemedels aktiva beståndsdelarna inte vara alltför bearbetade, exempelvis ska de inte vara renframställda substanser eller kemiskt modifierade.
För naturläkemedel bedömer Läkemedelsverket kvalitet, säkerhet och effekt innan produkterna godkänns för försäljning. Kvaliteten bedöms på samma sätt som för vanliga läkemedel. Effekt och säkerhet hos naturläkemedel baseras på välbeprövad traditionell användning, som dokumenterats i Sverige eller i länder där läkemedelsanvändning liknar Sveriges.
Jämfört med växtbaserade läkemedel som kan vara receptfria eller receptbelagda är naturläkemedel avsedda för egenvård, vilket innebär att de ska användas vid enklare besvär som inte kräver läkarbehandling och är receptfria.
Produkterna får försäljas även på andra ställen än på apotek. Dock ska de vara märkta med texten "Naturläkemedel".
Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal kan, inom ramen för sin yrkesverksamhet, rekommendera naturläkemedel i enlighet med vad som anges i produktresumén och bipacksedeln.
Biverkningar och interaktion
Precis som alla andra läkemedel kan orsaka biverkningar kan även naturläkemedel och växtbaserade läkemedel orsaka biverkningar. På grund av det ska man alltid läsa om de kända biverkningar som beskrivs i produktinformationen och i bipacksedeln.
När ett läkemedel påverkar ett annat läkemedel som du använder samtidigt, kallas det för interaktion. Precis som andra läkemedel, kan natur- och växtbaserade läkemedel påverka andra läkemedel vid samtidig användning. Därför ska man alltid berätta till sin läkare vilka läkemedel, naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel man tar.
Från och med i vår 2025 ska nämligen både naturläkemedel och växtbaserade läkemedel in i FASS (Farmacevtiska specialiteter i Sverige). Nu ska det bli lättare för läkare att hitta information om naturläkemedel och erbjuda patientsäkrare vård.

Godkända växt- och naturläkemedel i Sverige
Sök läkemedelsfakta är en söktjänst som innehåller information om alla godkända och registrerade läkemedel och substanser för människor och djur i Sverige. Olika listor finns tillgängliga på www.lakemedelsverket.se.
Länken ovan tar dig till listor av de 60 godkända eller registrerade växt- och naturläkemedel i Sverige:
- 17 växtbaserade läkemedel (VBL)
- 39 traditionella växtbaserade läkemedel (TVBL)
- 4 naturläkemedel (NLM)
Även avregistrerade eller tillfälligt återkallade läkemedel finns listade.